RU

KD 7: Šege in navade, petek, 10. 4. 2020

TD – Pletarstvo, petek, 3. 4. 2020

ŠD – Športna aktivnost doma, ponedeljek, 30. 3. 2020:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden

10. teden: RU 7. a, b, c

 10. ura

 Pozdravljeni, sedmošolci!

Za nami so ‘koronske’ “počitnice”, bližajo pa se dooolge poletne, a kot kaže, se prihodnji teden ponovno vidimo v šolskih klopeh.

V zadnjih tednih pouka pa nikakor ne bomo počivali, saj nam je ostalo še kar nekaj dela. Torej naj bo ta vikend preživet v naravi, sproščen, miren in topel, da si boste nabrali moči in opravili še zadnje obveznosti pred skokom v počitniško poletje.

Vaše razredničarke

 

9. teden: 7. a, b, c – RU, 22. 5. 2020

 

8. teden: 7. a, b, c

 RU, 15. 5. 2020

V teh mesecih, tednih, dnevih, ko smo se privadili na preživljanje časa doma ali v bližnji okolici, si upamo trditi, da večini izmed nas krajšajo čas tudi naši hišni ljubljenčki.

Veliko nas ima doma kužka, muco, želvo, ribe, zajčka … Tisti, ki živite na kmetiji, pa ste dnevno obkroženi še z drugimi živalmi. Morda pa je med vami kdo, ki ima za hišnega ljubljenčka kakšno bolj posebno, redko, eksotično žival? Ali pa hišnega ljubljenčka (še) nimate, pa si ga želite?

Verjamemo, da so ljudje, ki imajo radi živali in imajo do njih spoštljiv odnos, tudi v odnosu do ljudi bolj tolerantni, sočutni, prijazni …

Živali so lahko poleg naših najbližjih zelo dobre zaupnice. Mucka ali kužka z veseljem stisnemo k sebi, ko nam je hudo, ali pa se poigramo z njim, ko smo dobre volje. Včasih lahko naklonjenost do živali preraste celo v hobi ali aktivno preživljanje prostega časa. Možnosti je ogromno.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledaš, kakšne bolj ali manj posebne živali so si otroci izbrali za hišne ljubljenčke, z njimi preživljajo svoj prosti čas. Morda se v tebi prebudi zanimanje ali zgolj radovednost o kakšnih živalskih vrstah, njihovih značilnostih, posebnostih …

Poleg predlaganih si lahko ogledaš tudi druge zanimive kratke filmčke iz poučne oddaje Infodrom.

Lahko pa svoji razredničarki pošlješ tudi kakšen fotoutrinek svojega druženja z živalmi v času pouka na daljavo.

Pa lep in topel vikend vam želimo!

   Razredničarke

 

7. teden: 7. a, b, c

 RU, 8. 5. 2020

Dragi sedmošolci!

No, pa imejmo še eno razredno uro malo drugače. Kot kaže, bomo takole nadaljevali kar do konca šolskega leta.

Verjetno si tudi vi niste predstavljali, da bo zaključek sedmega razreda takšen, kot je trenutno predviden. Brez prijateljev, druženja, brez dotikov, prijateljskih objemov … Le pogovor na daljavo. Razumemo, vse to pogrešate in ni vam lahko. Tudi nam ni. Moramo priznati, pa naj se bere še tako čudno, da pogrešamo delo v razredu, delo z učenci, druženje z vami, zaupne in sproščene pogovore, nasmehe, tudi kakšne nagajivosti …

Da ste se že znašli z novo metodo šolanja na domu, ne dvomimo. Upamo tudi, da ste našli v njej veliko pozitivnega. Torej, prepustimo se trenutni situaciji in jo izkoristimo tudi za »imeti več časa zase in za najbližje, družino«. Uživajte v skupnih trenutkih, ki so nam dani. In še vedno velja, da nam lahko pošljete kakšno fotko, da vidimo, kaj vse počnete doma. Bomo vesele.

Za današnjo RU pa vas vabimo na spletno stran https://safe.si/video/risanke-ovcesk,

kjer si lahko ogledate zanimive in predvsem zelo poučne filmčke, ob katerih se boste zagotovo nasmejali in navsezadnje rekli, da je marsikaj tudi zelo resnično.

Pozdravček, vaše razredničarke

 

Prvomajske počitnice

 

6. teden: 7. a, b, c razred

RU  24. 4. 2020

Mesec april ni samo mesec knjige, ampak  ima v tem času svoj dan tudi naš planet Zemlja. Obeležujemo ga 22. aprila, ko se še posebej opozarja in osvešča prebivalstvo glede varovanja okolja na Zemlji.

Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsako leto praznujejo v več kot 192 državah. Veliko skupnosti praznuje Dan Zemlje ves teden. V ta namen se zvrstijo dogodki, povezani s preprečevanjem onesnaževanja okolja.

Danes vam predlagamo, da si ogledate v celoti ali vsaj delček 90-minutnega dokumentarnega filma Žejni svet avtorja Yanna Arthusa-Bertranda, ki vas vabi na potovanje okoli sveta.
Tokrat se slavni fotograf ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka: VODO.
Danes je zaradi rasti človeške populacije in naraščajočega vpliva klimatskih sprememb voda postala eden izmed najbolj dragocenih naravnih virov na našem planetu.

Film si lahko ogledate na spodnji povezavi. O tej temi se lahko pogovorite tudi s starši.

Skupaj poskrbimo, da bo naš Svet lepši.

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u24apoMYhLZUWFYpoVs4R1Li
5. teden: 5. razredna ura, 17. 4. 2020

Pozdravljeni sedmošolci!

Zaključujemo že peti teden pouka na daljavo in s tem pišemo novo poglavje v zgodovini. O tem boste pripovedovali svojim otrokom in vnukom. Se zavedamo izjemnosti teh dni in trenutkov? Korona virus nam je prinesel bolezen, z njo tudi več mrtvih, kar je slabo.

Ali je zaradi nastalih razmer v naši družbi najti tudi kaj pozitivnega? Kako se vi počutite v izolaciji? Vam je težko, dolgčas, ali pa vam je všeč, ker lahko zjutraj dlje dremuckate..  Lahko greste ven na sonce, ne da bi ogrožali druge? Narava je še lepša, kot je bila in nas ne ogroža. Daje nam lepe možnosti preživljanja prostega časa. Le z drugimi se ne smemo družiti. Morda pa je kdo od vas bolan? Takrat je huje.

Današnjo razredno uro nam boste pripravili vi. Vsak na svojem domu. Vaše sprejemanje življenja v izolaciji doma, nam predstavite z mislijo, risbo, tudi fotografijo, šalo, pesmijo…nekaj, kar ne bo kot šolska obveza ampak le vzdih, tožba ali navdušenje.

Vsak naj se česa spomni in pošlje ta drobec svoji razredničarki.

 

Želimo vam veliko sonca!

Razredničarke 7. a, 7. b, 7. c

 

4. teden 4. razredna ura, 10. 4. 2020

Lep pozdrav vsem!

Narava je te dni res prelepa, kot je seveda značilno za ta letni čas, a kljub vsemu nas še čaka nekaj šolskih dni. Opomniti vas namreč želimo na vašo nalogo, da v teh dneh, ko ne smemo v šolo, resnično sproti delate doma! Nekateri učitelji sporočajo, da svojega dela ne opravljate. Ker imamo v eAsistentu Komunikacijo, preko nje sporočajte in pošiljajte učiteljem, kar zahtevajo od vas. Če česa ne razumete, vprašajte učitelje. Čakamo na vaša vprašanja.

Določeno snov je potrebno predelati. Naredite si urnik, kdaj boste kaj opravili, in držite se rokov, ki jih učitelji postavijo.

Pomagajte si med seboj preko telefona ali računalnika, kadar naletite na težave. Zdaj je čas, ko je med nami še posebej potrebna solidarnost!

Za današnjo razredno uro pa vas čaka zgodbica, ki se je zgodila v posebnih razmerah, kot so posebne razmere tudi zdaj. Kaže pa nam, kako ljudje različno reagiramo v takšnih nepričakovanih situacijah. Nekateri se zelo težko prilagodijo. Drugi pa zmorejo pozabiti nase in na svoj ego ter najdejo ljudi, ki jim je še težje, in jim priskočijo na pomoč. To so res Ljudje z veliko začetnico.

Nato dopolni niz lepih misli, jih napiši.

Želimo vam lepe praznične dni in ne pozabite povsem na šolsko delo.

 

3. teden: RU 7. a, b, c razred

 APRIL že trka na vrata. Na travnikih diši spomladansko cvetje, vedno topleje postaja in v srcu se budi nemir. Mesec, ki prinaša sonce, veter, dež, velikonočne praznike in še toliko zanimivih stvari. Med drugim je april tudi mesec knjige – mednarodni dan otroške knjige, ki ga praznujemo 2. aprila, na rojstni dan najbolj znanega in največjega pravljičarja na svetu Hansa Christiana Andersena. Zagotovo poznaš kakšno njegovo pravljico. Naj ti namignem: Cesarjeva nova oblačila, Kraljična na zrnu graha, Grdi raček, Mala morska deklica …

Tvoja današnja naloga je, da si prebereš letošnjo poslanico ob mednarodnem dnevu otroške knjige »Lakota po besedah« (https://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/344-poslanica-ob-2-aprilu-2020), ki sta jo pripravila slovenski pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič.

Lahko jo prebereš tudi staršem in se z njimi pogovoriš o tem, kaj nam avtor sporoča; če pa želiš, pa lahko razredničarkam na e-naslov pošlješ kakšno fotografijo, kjer se vidi, kako doma bereš/berete.

 

2. teden: 2. teden: 2. RAZREDNA URA: 7.a,b,c (petek, 27.3.2020)

 

»Vsako občutje, ki se nas dotakne,

je shranjeno v svojem predalčku…

Posebno skrbno zaklenjen je predalček,

ki hrani naše najgloblje skrivnosti…«        (M. Snunit)

 

Na spodnji povezavi preberi knjigo Michal Snunit – Ptica v duši, ki jo je izraelska avtorica posvetila svojim trem otrokom, knjiga pa je s prevodi v 25 jezikov postala svetovna uspešnica: https://www.youtube.com/watch?v=WLJadkddj7U

Kakšna se ti je zdela zgodba? Ti je bila všeč? Razmisli o vsebini, morda se o njej pogovoriš tudi s starši.

Kaj pa tvoja ‘ptica’? Katere predalčke najpogosteje odklepa? Ali se je v teh čudnih dneh to kaj spremenilo? Se ti zdi, da pušča nekatere predalčke predolgo zaklenjene? Te ptica vselej upošteva, ali kdaj naredi kaj čisto po svoje? Ji dovolj pogosto prisluhneš ali se raje ne zmeniš za njen glas?

Če so se ti ob branju zgodbe (ali v pogovoru s starši) porodile kakšne misli, ki bi jih rad delil, lahko le-te pošlješ tudi svoji razredničarki (e-naslovi objavljeni na spletni strani šole).

Dragi sedmošolci, naj vas v teh turobnih zimskih dneh greje misel na skorajšnji ponovni prihod pomladi in žvrgolenje ptic na vejah cvetočih dreves.

Ostanite zdravi!!!
1. teden:

Razredničarke 7. a, b in c

1. teden: Razredna ura 7. a, b, c

Lep pozdrav vam vsem in vsakemu posebej, žal na daljavo. Zdaj ste se že verjetno navadili na delo na daljavo, tako kot tudi mi, učitelji. Tudi nam je bilo vse novo in tudi mi se še tega učimo, enako kot vi.
Pomagajte si, seveda prek telefona ali računalnika, če naleti kdo na težave. Bodite solidarni!
Upam, da vsi upoštevate samoizolacijo. Vseeno pa pojdite tudi ven na zrak, le da sami ali v družbi domačih. Predvsem pa pazite nase. Le tako bomo močnejši od virusa in se izognili bolezni.

Danes pa si pri RU na daljavo preberite zgodbico, ki nam daje zgled, kako lahko z vztrajnostjo dosežemo skoraj nemogoče. Potem pa premislite še o 7-ih nasvetih za lepše življenje. Preizkusite jih, zdaj je pravi čas za to.
Če imate pa kakšna vprašanja, misli, ki bi jih želeli deliti z nami, nam lahko pišete na e-mail, z veseljem jih bomo prebrale in nanje odgovorile.

Ostanite zdravi in preživite lepe dni s svojimi najbližjimi.

Razredničarke

7. a: Brigita Grobelnik (brigita.grobelnik@gmail.com)
7. b: Danica Verdev (verdev.danica@gmail.com)
7. c: Vesna Ernecl (e.vesna@gmail.com)

(Skupno 976 obiskov, današnjih obiskov 1)