Svetovni dan hrane

16. oktober

Ta dan je bil za Svetovni dan hrane proglašen v spomin na 16. oktober 1945, ko je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.
FAO vsako leto spominskemu dnevu nameni tudi aktualni slogan, s katerim želi opozoriti na določeno problematiko in spodbuditi aktivnosti za njeno reševanje.
Letošnji slogan je Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.
Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen vode za življenje in hrano ter prehranjevanje. Voda je bistvenega pomena za življenje na Zemlji.
Zaradi hitre rasti prebivalstva, urbanizacije, gospodarskega razvoja in podnebnih sprememb so vodni viri planeta vse bolj obremenjeni. Hkrati so se sladkovodni viri na osebo v zadnjih desetletjih zmanjšali za 20 %, razpoložljivost in kakovost vode pa se hitro slabšata zaradi desetletja slabe rabe in upravljanja, prekomernega črpanja podtalnice, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Danes 2,4 milijarde ljudi živi v državah, kjer primanjkuje vode. Voda, kot dragoceni vir ni neomejen, zato ga moramo prenehati jemati za samoumevnega. Kaj jemo in kako je hrana pridelana, vse to vpliva tudi na dragocen naravni vir – to je VODA.
Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli. Osnovna prehranska znanja učenci kontinuirano pridobivajo v vseh razredih osnovne šole pri različnih dejavnostih in predmetih.

Več o tem lahko preberete na:

https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/svetovni-dan-hrane-2023/

Lidija Pocajt, vodja šolske prehrane

 

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.