Planinski pohod st. – Donačka gora

Sobota, 22. 4. 2023, 8.00/17.00

OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj

Koroška c. 7

3325 Šoštanj

  Šoštanj, 11.  4.  2023

VABILO NA PLANINSKI POHOD

Dragi planinci!

Vabiva vas na drugi planinski pohod, ki bo na Donačko goro.

Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Z vrha, ki geografsko spada med Karavanke, je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Z zahodnega vrha, na katerem je postavljen visok kamnit križ, se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja. Na zahodnem vrhu je tudi vpisna skrinjica in slovenska zastava. Delno že omenjeno ima Donačka gora dva med seboj skoraj enako visoka vrhova, zahodnega in vzhodnega. Večina planincev vzpon konča na zahodnem vrhu, le redki pa vzpon podaljšajo na 20 minut oddaljen vzhodni tehnično bolj zahteven vrh.

Peljemo se po avtocesti proti Mariboru, se usmerimo na izvoz Dramlje in cesti sledimo v smeri Šentjurja, Rogaške Slatine in Rogatca. V Rogatcu nas oznake usmerijo za Donačko goro. Dobro označena cesta  nas  pripelje do Rudijevega doma, kjer se začne naša pot.

Od Rudijevega doma nadaljujemo pot po makadamski cesti v smeri Donačke gore. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se začne vzpenjati. Kolovoz se nato spremeni v dobro shojeno pešpot. Pot, ki poteka skozi gozd nas višje pripelje do spominske plošče, ki je postavljena v spomin dr. Ernstu Froelichu, ki je leta 1853 nadelal pot na Donačko goro. To je bila tudi prva označena planinska pot v Sloveniji. Pot nas hitro pripelje na greben Donačke gore in nas v nekaj minutah vzpona pripelje na zahodni vrh.

Če želimo, lahko vzpon podaljšamo še na bližnji 20 minut oddaljen vzhodni vrh.

Dobimo se v soboto, 22. aprila 2023, ob 8.00 uri pred šolo. V nahrbtniku imej malico in pijačo. Ne pozabi na primerna oblačila, pohodno obutev, rezervno majico, nogavice, vetrovko, zaščito pred soncem in klopi ter Dnevnik mladega planinca.

Cena avtobusa znaša 10 evrov (ostalo ceno prevoza plača PD Šoštanj).

Vrnemo se okrog 17.00 ure (pred šolo).

Veseliva se skupnega druženja in vas vabiva, da se nama pridružite.

                                                                                                          Mentorici planinskega krožka:

 Jožica Dobnik, prof. in Mateja Drev Sem, prof.

………………………………………………………………………………………………………………

                       

PRIJAVNICA ZA POHOD NA DONAČKO GORO

Moj otrok ______________________ se bo udeležil pohoda na Donačko goro, v soboto, 22. 4. 2023.

S podpisom potrjujem, da sem seznanjen z načinom dela, ki je opisan spodaj.

 

PODPIS STARŠEV: _________________ tel. št. ________________

 

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika in mentoric.

 

Prijavnico oddajte mentoricama planinskega krožka, Jožici Dobnik ali Mateji Drev Sem, najkasneje do ponedeljka, 17. 4. 2023.

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Planinci. Zaznamek za trajno povezavo.