Utrinki kulturnega dne 1. a

DAN DEJAVNOSTI, KULTURNI DAN

SLOVENIJA, MOJA DEŽELA

 

http://www.youtube.com/watch?v=mluKmCj_XXw

Ste se spomnili? Ja, to je Slovenija. Majhna, pestra, zanimiva in naša domovina. Z učenci 1. razredov smo jo spoznavali skozi različne dejavnosti. Poslušali smo slovensko narodno zabavno glasbo, odkrivali, zakaj je slovenščina naš materni jezik, ogledali smo si najlepše kotičke Slovenije in svetovno znane kraje naše domovine, prepoznavali smo značilno slovensko hrano in predmete, po katerih nas mnogi poznajo. Zbrali smo veliko starih predmetov in se pogovarjali, zakaj in kako so jih uporabljali naši predniki.

 

http://www.youtube.com/watch?v=r7gFNaGYEs8

Opisovali in iskali smo kraje, kjer smo z družinami preživeli nepozabne trenutke in razlagali, kaj vse smo tam videli in doživeli. Z zastavico, na katero smo zapisali svoje ime, smo označili predstavljen kraj. Ugotovili smo, da smo Slovenijo prečesali že podolgem in počez.

Posebno pozornost smo posvetili raziskovanju naše slovenske čebele: kranjske sivke. V kratko predstavitev so nas povabile učiteljice, ki so dramatizirale pesmico Otona Župančiča Ciciban in čebela. Uživali smo. Kako pomembne za naše življenje, za našo naravo so čebele, nam je pomagal razumeti gost, gospod Dušan Gorenc, predsednik čebelarskega društva v Šoštanju. Povedal nam je veliko zanimivih podrobnosti o življenju čebel, o njihovem domu, družini in izdelkih, ki so tako zdravi za ljudi.

Za boljše razpoloženje smo poskrbeli še sami in si spekli medenjake. S temi smo se posladkali. Se hočete še vi?

 

MEDENJAKI

  • 50 DAG MOKE
  • KAVNA ŽLIČKA SODE BIKARBONE
  • 15 DAG MASLA ALI MARGARINE
  • 15 DAG SLADKORJA V PRAHU
  • 2 JAJCI
  • 3 ŽLICE MEDU
  • ŠČEP CIMETA, MLETEGA INGVERJA, NARIBANE POMARANČNE LUPINE

IZ NAŠTETIH SESTAVIN ZAMESIMO TESTO IN GA DAMO V VREČKO ALI FOLIJO. POČIVA NAJ 1 URO ALI VEČ V HLADILNIKU. NATO IZ TESTA OBLIKUJEMO KROGLICE POLJUBNE VELIKOSTI IN JIH MALO POTLAČIMO (OBLIKA MEDENJAKA), DAJEMO JIH  V PEKAČ, OBLOŽEN S PEKI PAPIRJEM. PEČEMO PRI 180 STOPINJAH OKOLI 12 – 15 MINUT. PEČENE IN OHLAJENE HRANIMO V DOBRO ZAPRTI POSODI. PA DOBER TEK.

Potem smo ustvarjali čebelice (majhne ljubke naprstne lutke), oblikovali plakate, reševali različne matematične naloge in se pripravili za proslavo. Poslušali smo himno in govorico slovenskih pokrajin. Različno je zvenela naša slovenska beseda, pa tako zanimivo. Plesali so naši folklorniki, peli številni pevci, pripovedovali in igrali mnogi posamezniki. Bodimo ponosni na našo Slovenijo in prispevajmo k temu, da bo življenje tukaj lepo.

                                                                                             

Zapisala: Martina Žohar, dipl. vzg.

 

1a

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.