KD Bonton v 2. r.

 

KULTURNI DAN NAMENJEN BONTONU (24. 10. 2012)

Bonton je skupek dogovorjenih pravil, ki v nekem času predpisujejo, kaj je vljudno vedenje med ljudmi iz istega ali podobnega kulturnega kroga.

Lahko bi rekli, da ljudje potrebujemo pravila lepega vedenja, tako kot jed potrebuje začimbe. Brez pridržkov lahko rečemo, da se z razvojem družbe spreminja tudi bonton.

Nemalokrat nosimo s seboj iz mladih dni ali od drugod kup navad, ki so se nas trdno prijele in so pravzaprav del naše osebnosti, v svojem novem življenjskem okolju pa jih moramo opustiti in sprejeti nove.

Drugošolci smo se posvetili bontonu s ciljem, da bi lepo vedenje postalo del našega vsakdana tako doma kot v šoli. Na obisk smo povabili goste, ki so nam pokazali oz. pomagali najti pot do zastavljenega cilja.

Peljati otroka k zobozdravniku je pomembna izkušnja tako za starša kot za otroka. Vendar s pametnim načrtovanjem in pripravo otroka naučimo, da skrbi za svoje zobe in redno obiskuje zobozdravnika. Kako ravnati, da se bodo otroci počutili kar se da varno in prijetno, da jim v čakalnici ne bo dolgčas oziroma, da jih ne bo strah, nam je s svojim zanimivim predavanjem predstavila medicinska sestra gospa Irena Šumer.

Visoke energetske napetosti se sproščajo med učenci pri športni vzgoji, med igrami, na tekmovanjih. Zato je bila tema FER igra še kako na mestu. Vzgojenega športnika zaradi njegovega prijetnega vedenja in vedrega duha radi vidijo v vsaki družbi. Svoje izkušnje je z nami delil športnik gospod Sebastjan Sovič.

Knjiga  razvija domišljijo, z njo otrok odkriva pisan svet, ki ga obdaja, z njo se uči, si širi svoj besedni zaklad ali pa samo uživa ob ilustracijah.

In kakšen je odnos drugošolcev do knjige? Jih posojajo, si jih izposojajo in jih v roku vračajo, kako ravnajo s knjigami, ki niso njihova lastnina, so že poskusili sami kaj napisati?

Podobna vprašanja smo zastavili tudi gostjama. Učenki naše šole, ki nam je z veseljem predstavila pesmi, ki so izšle v knjigi z naslovom Umetnost z mojimi besedami in umetnici, ki s knjigami rešuje marsikatero zmedo, gospe Katji Kočevar.

Ta dan je hitro minil. Ponovili in naučili smo se veliko. Tudi s pomočjo naših prijaznih gostov. Še enkrat vsem iskrena hvala.

Vsak, ki ima voljo in občutek za lepo vedenje, lahko pravila lepega vedenja zlahka uporabi v svojem okolju.

Mihaela Ovčjak, prof.

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.