Igriva košarka

MOBI IGRIVA KOŠARKA

V ponedeljek, 8. 10. 2012, se je v telovadnici OŠ KDK Šoštanj odvijal unikaten projekt Košarkarske zveze Slovenije »Mobi igriva košarka«.  Igriva košarka je namenjena dečkom in deklicam starosti od 4 do 9 let. Pri igrivi košarki je igra odraslih prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo.
Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki.
Košarka se igra z veliko in težjo žogo in na koše, ki so za večino otrok previsoki. Pri igrivi košarki uporabljamo manjšo in lažjo žogo ter nižje koše. Košarka ima številna tehnična pravila, v igrivi košarki pa je njihovo število kar najbolj okrnjeno.
Natančnejša pravila igrive košarke se uvajajo postopoma, in sicer skladno z otrokovim napredkom in razumevanjem igre. Prirejena in preprosta pravila naj bi otrokom pri igri pomagala in jim hkrati dopuščala izražanje lastne ustvarjalnosti za reševanje določenih situacij v igri.
Bistvo igrive košarke sta veselje in užitek ob igri. Pri Igrivi košarki otrok razvija osnovne gibalne in psihične sposobnosti, socializacijske vezi, pridobiva občutek pripadnosti skupini in razvija občutek kolektivnosti, poleg tega pa otroka ves čas usmerjamo k pošteni igri (fair play). Načeloma se z Igrivo košarko lahko ukvarja vsak, tako mlajši od štirih, kot tudi starejši od devetih let.

Tomaž Herman, prof.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Košarka. Zaznamek za trajno povezavo.