Obvestilo za starše

Spoštovani starši!

Na šoli so se pojavile naglavne uši. Zavedamo se, da je zatiranje nadležnih zajedavcev trdovratno opravilo, saj je ciklus njihovega razmnoževanja zelo kratek (le 5 do 10 dni). Najpogosteje se naselijo na lasiščih predšolskih in šolskih otrok, in sicer za ušesi in na tilniku, raje na čistem kot umazanem lasišču.

V želji, da bi se Vaš otrok, celotna družina in vsi skupaj na šoli dobro počutili, Vas prosimo za sodelovanje. Le vsi skupaj lahko s hitrimi in učinkovitimi ukrepi zatremo naglavne uši na naši šoli. Pošiljamo Vam navodila oziroma ukrepe in Vas prosimo, da jih skrbno in pravilno upoštevate.

NAVODILA IN UKREPI ZA PREPREČEVANJE IN ZATIRANJE UŠIVOSTI

  • Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in uši.
  • Otroku in vsem ostalim družinskim članom je potrebno redno vsak dan pregledati lasišče.
  • Omejite neposreden stik z osebo/osebami, ki ima/imajo uši.
  • Ob pojavu ušivosti pri katerem od družinskih članov je potrebno pregledati lasišče vsem članom družine. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh članov družine, v kateri se je pojavila ušivost.
  • Če se v Vaši družini pojavijo uši, o tem takoj obvestite šolo (lahko brez imena in priimka okuženega otroka, le z omembo razreda), da bomo lahko takoj primerno ukrepali in pravočasno zajezili nadaljnje okužbe.
  • Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče) in igrače morate oprati v vroči vodi (perite jih najmanj 10 minut pri vsaj 60° C). Ne pozabite oprati tudi kap, rutic in drugih pokrival ter naglavnih trakov.
  • Oblačila, spodnje perilo, posteljnino, prevleke za odeje, vzglavnike in okrasne blazine … je potrebno oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi, in sicer pri 95°C. Vse oprano nato še prelikajte!
  • Obleke in predmete, ki se ne smejo prati, zavrzite ali pa jih vsaj za 14 dni neprodušno zaprite v plastično vrečko; še najbolje je, da jih za nekaj ur globoko zamrznete.
  • Stole s tekstilno oblogo, fotelje, kavče, posteljne vložke ter drugo oblazinjeno pohištvo in dele pohišva, različne prevleke pa tudi avtomobilske sedeže je potrebno očistiti s sesalnikom, vrečko od sesalnika pa po končanem postopku sežgati.
  • Sredstva za zatiranje uši kupite v lekarni, kjer Vam bodo odgovorili na Vaša vprašanja o uporabi vseh snovi, ki so trenutno na voljo.

Če boste imeli še kakšna vprašanja, se lahko obrnete na razrednike ali šolsko svetovalno službo.


Želimo Vam čim manj neprijetnosti ali zapletov in Vas lepo pozdravljamo.

                                                                                              mag. Majda Zaveršnik Puc,

                                                                                                   ravnateljica

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije staršem. Zaznamek za trajno povezavo.