2023/24

Šolska shema v 3. d razredu

18. 9. 2023 in 27. 9. 2023 smo imeli ND Skrbimo za zdravje. V šoli smo se pogovarjali o zdravi prehrani, prehranski piramidi in zdravem načinu življenja. Pogovarjali smo se o velikem pomenu sadja in zelenjave za naše telo, o njegovi pridelavi in predelavi. Učenci so razmišljali tudi o zdravih obrokih, ki so jih doma pripravili in predstavili v šoli.

Več

Razredničarka: mag. Mateja Modrej

Sodobna priprava hrane, 7. c in 7. d razred

SPH7cd

Hren

 Učiteljica: Lidija Pocajt, prof.

OPB 2. d razred

OPB2dBTPZ učenci smo se najprej pogovarjali o pomenu sadja za naše zdravje. Učenci so pripovedovali, katero sadje imajo doma, v domačih vrtovih, sadovnjakih.  Potem smo izdelali še likovni izdelek na temo Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran. Uredili smo razredni pano.

Bojana Turnšek Prah, učiteljica razred. pouka

3. a

sss3a2023

 

 

 

DOD SLJ 7

Pri dodatnem pouku slovenščine v 7. razredu so učenci tvorili haiku, kratko japonsko obliko pesmi, in akrostih, pesniško figuro, ki ima večinoma vlogo posvetila. Tako so v skrajno zgoščeni obliki zapisali utrinke občutkov, misli ter čustev, ki se povezujejo s projektom Šolska shema sadja in zelenjave.

Tokrat se primer medpredmetnega povezovanja izraža v verzih. Izvirnejši izdelki so v prilogi. V njih boste morda le začutili kakšen koristen drobec …

HAIKUjiAkrostih

 Vlasta Šuber, prof.

OPB 1, 1. a in 1. d, oktober 2023

OPB1_NNoTudi v letošnjem šolskem letu sem se odločila, da bom sodelovala pri projektu ŠOLSKA SHEMA.

Projekt sem izvajala z učenci 1.A in 1.D v OPB 1.

Pri UPČ sem učencem najprej postavila uganke o sadju in zelenjavi. Po rešitvi ugank sem jim povedala, da vsi dobijo poleg malice vsak ponedeljek tudi SADJE in vsako sredo ZELENJAVO. Pri pogovoru sem želela poudariti pomen sadja in zelenjave za naše zdravje.

Z učenci smo se pogovorili o tem, katero sadje in zelenjavo so imeli že na voljo ta dva dneva. Dobili so narezano korenje, grozdje, zeleno papriko, jabolka, narezano rdečo redkvico, slive in paradižnik. Vsakemu  naštetemu sadju in zelenjavi so poiskali prvi glas in besedo zlogovali. Predstavila sem jim pripravljen učni list. Dogovorili smo se, da bomo z delom nadaljevali naslednji dan.

Naslednji dan smo pri UPČ nadaljevali z delom prejšnjega dne. Učence sem spodbudila, da so naštevali svoje najljubše sadje in zelenjavo. Pogovor sem navezala na to, da je vsak učenec poiskal prvi glas naštetega sadja ali zelenjave. Skupaj smo zlogovali besede in naštevali zloge. Za zaključek sem jim razdelila še zvezke OPB-ja v katerih so si ogledali pripravljen učni list. Učencem sem razložila potek dela. Vsak zase so morali poimenovati narisano sadje in zelenjavo, poiskati prvi glas ter z barvico povezati sličice, ki se začnejo z enakim glasom.

Učencem sem po potrebi pri delu pomagala, jih spodbujala in pohvalila za pravilno opravljeno nalogo.  Po končanem delu so pospravili zvezke in prisluhnili pesmi.  Vsi učenci so pri delu zelo uživali.

Natalija Novak, dipl. vzg.

RU, 9. c, 23. oktober 2023

RU9cPri RU smo odšli v računalniško učilnico, kjer so učenci ustvarili učne liste s slikami sadja, zelenjave in preostale hrane. Gradivo bo nato namenjeno za utrjevanje znanja angleščine v petem razredu, ko bomo pri pouku obravnavali besedišče o hrani. Učenci so na spletu poiskali različne sličice in z njimi ustvarili gradivo v word-u. Sličice hrane so iskali v angleškem jeziku in s tem še sami utrjevali svoje znanje.

Ana Velički, prof.

Naravoslovje, 1. teden v oktobru 2023: 6. a, 6. b, 6. d

NAR6abdNAR6abdSpisiUčenci so pri pouku naravoslovja strnili svoje občutke in misli o obisku sadovnjaka.

Ugotovili so tudi, zakaj je sadje tako pomembno:

  1. vsebuje lahko prebavljive sladkorje (glukoza, fruktoza), zaradi tega je primerno za diabetike, saj ne vsebuje saharoze,
  1. ureja pH želodca, zaradi blagih kislin (citronska, jabolčna, vinska kislina) ,
  2. vsebuje vitamine (vitamin C, A , D , E , K),
  3. vsebuje minerale,
  4. vsebuje celulozo, ki se nahaja v lupini, celuloza ureja prebavo in daje občutek sitosti,
  5. sadje ima zelo nizko energijsko vrednost, kajti glavni sestavni delež je voda, izjema je lupinasto sadje.

Po vsem tem pa so nastali zanimivi izdelki. Ni manjkalo spisov, pesmic, pregovorov in različnih likovnih izdelkov.

                                                                                               Anica Pudgar, predm. učiteljica

Naravoslovni dan: Sadovnjak, 28. 9. 2023: 6. a, 6. b, 6. c in 6. d

Jesen je čas, ko sadje obrodi, zato so učenci 6. razredov obiskali sadovnjak Turn.

Gospod Gašper Kokot je predstavil kje se razprostirajo njihovi sadovnjaki, katera dela je potrebno opraviti  v sadovnjaku in poudaril, da v njem zorijo kakovostne sorte jabolk. Povedal je, kako se oskrbujejo in še marsikaj zanimivega. Iz jabolk izdelujejo izdelke pod skupnim imenom Slodar. Jabolka posušijo v krhlje in čips. Stiskajo 100 % jabolčni sok, jabolčni sok s korenčkom in jabolčni sok z aronijo. Učenci so tako spoznali tudi osnove pojme, kot so npr. sorte, kakovost jabolk, cepljenje, skladiščenje in drugo. Ogledali so si hladilnico. Seveda so pridni zaposleni poskrbeli še za poslastico. Ni manjkalo sočnih rdečih jabolk in domačega jabolčnega soka, kar je zelo prijalo na ta vroči jesenski dan.

Nedaleč, nad sadovnjakom, je razigrano druščino otrok pričakal čebelar. Razkazal jim je čebelnjak, povedal kako čebele nabirajo medičino in cvetni prah in kakšno je delo čebelarja. Vedoželjne otroke je zanimalo, kakšno nalogo opravljajo čebele v sadovnjaku. Na to in še na mnoga druga vprašanja so učenci izvedeli odgovore iz ust izkušenega čebelarja.

Za konec pa seveda še tisto najslajše. Vsi smo se posladkali z medom in bil je zares dober.

Vodja ND: Anica Pudgar, predm. učit.

 

(Skupno 149 obiskov, današnjih obiskov 1)