EDUROAM

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj nudi zaposlenim in učencem  možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (https://www.arnes.si/storitve/dostop/).

Pri povezovanju v brezžično omrežje eduroam sprva uporabnikova naprava preveri omrežje eduroam in sicer tako, da certifikat svojega domačega strežnika preveri s certifikatom, ki je nameščen na uporabnikovo napravo. Nato se naprava avtenticira strežniku, tipično z uporabniškim imenom in geslom. Naprava preveri omrežje eduroam na način, da preveri, ali je certifikat strežnika priložen ali pa podpisan z Eduroam.si CA.

Eduroam.si CA poteče 18.9.2022, zato ga bo Arnes v petek, 16.9.2022, po 14.uri, zamenjal. To bodo storili tudi na vseh profilih v CAT nameščevalniku.

Za delovanje eduroama si bodo morali uporabniki na novo namestiti CA certifikat.

Namestitev lahko opravijo na sledeča načina:

* prek CAT ali getEduroam nameščevalnika 

Navodila za povezavo

Navodila za Android 11

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole) v Sloveniji (https://aai.arnes.si/eduroam) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj  dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Velenju ali Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočemu uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.


2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.
 
 
Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj. Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj. Učenci pridobijo na željo uporabniško ime in geslo  v kabinetu MME v začetku šolskega leta.


4. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Bogomira Vrčkovnik Šopar, tel: (03) 89 86 639, kabinet MME.
(Skupno 5.491 obiskov, današnjih obiskov 1)