Odprava uši

Uši niso znak dobre ali slabe higiene, saj imajo, v nasprotju s splošnim prepričanjem, raje čiste kot umazane lase. Ušivost se rada ponavlja, če pri odstranjevanju nismo dovolj dosledni in natančni.

Prosimo vse starše, ki opazite uši pri svojem otroku, da nemudoma pričnete z odpravljanjem uši, otroka zadržite doma in nas o tem obvestite. Pri odpravljanju se ravnajte po spodnjem navodilu.

UŠIVOST: Ušivost je kožna nalezljiva bolezen, razširjena po vsem svetu. Izbruhi se najpogosteje pojavljajo v otroških predšolskih in šolskih kolektivih ter zavodih. Prenašalec je človek. V Sloveniji opažamo v glavnem naglavne uši, ki živijo na lasišču, redkeje pa tudi na obrveh in trepalnicah. Povzročajo mnoge neprijetnosti, predvsem srbenje lasišča, kot posledice praskanja pa opraskanine lasišča, kraste ter naknadne gnojne okužbe.

Glavna pot prenosa je direktni stik z okuženo osebo, menjanje in nošenje delov oblačil (kape, šali), telesne uši pa se lahko prenašajo tudi preko posteljnine ali skupnih oblačil. Tako naglavne kot telesne uši lahko preživijo brez hrane približno sedem do deset dni. Razvojni ciklus uši ima tri oblike: jajčece (gnido), nimfo in odraslo uš. Za vzdrževanje razvojnega ciklusa uši je potrebna temperatura 32° C. Jajčeca naglavne uši se ne razvijajo, če je temperatura nižja od 22° C. V ugodnih pogojih se iz jajčec razvijejo v 7 do 10 dneh nimfe, iz teh pa v 7 do 13 dneh odrasle uši, ki lahko zopet ležejo jajčeca. Razvojni ciklus naglavne in telesne uši traja torej v povprečju 18 dni, odrasle uši pa živijo okoli mesec dni.

UKREPI ZA OBVLADOVANJE UŠIVOSTI

Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in odraslih uši.

  • Omejimo neposreden stik z okuženo osebo.
  • Otrokom je potrebno redno vsakodnevno pregledati lasišče.
  • Ob pojavu ušivosti pri osebi, se morajo pregledati za ušivost tudi družinski člani in tesni kontakti. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh okuženih oseb hkrati.
  • Posteljnino, vzglavnike, pokrivala, šale, moramo nujno oprati na temperaturi vsaj 60° C.
  • Prostore pogosto presesamo in ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače in tudi avtomobilske sedeže, kamor smo lahko zanesli odrasle uši. Ker lahko zdržijo brez hrane dlje časa, moramo pomisliti na vse kotičke, kjer se lahko zadržujejo.

Zdravljenje:

a. uporaba enega izmed preparatov, ki so na tržišču, po navodilu proizvajalca,

b. uporaba glavnikov za prečesavanje;

POZOR!!! Noben preparat ni 100 % zanesljiv, zato je potrebno postopek razkuževanja po 7 do 10 dneh ponoviti.

V pomoč pri iskanju informacij vam je na voljo spletna stran:

Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zloženka z osnovnimi informacijami

                                                                                                                    mag. Majda Zaveršnik Puc,

                                                                                                                                             ravnateljica

(1. objava 17. 11. 2014)

(Skupno 686 obiskov, današnjih obiskov 1)