Planinski pohod st. na Golico

Sobota, 21. 5. 2022, 7.00/19.00

VABILO NA PLANINSKI POHOD

Dragi planinci!

Vabiva vas na 2. planinski pohod, ki bo na GOLICO.

Golica (1836 m) je vrh v Zahodnih Karavankah nad Jesenicami. Poznana je predvsem po narcisnih poljanah, ki jih v aprilu in maju obiskujejo številni pohodniki. Tako izpred koče, kot tudi z vrha je lep razgled na avstrijsko Koroško ter na Julijce in Ljubljansko kotlino. Na gozdni meji na višini 1582 m se na njej nahaja Koča na Golici. Staro t. i. Nemško kočo so med drugo svetovno vojno požgali partizani, da ne bi Nemcem služila kot oporišče. V drugi svetovni vojni je bila z istim razlogom požgana tudi t. i. Slovenska koča na vrhu Golice. Danes pobočja Golice služijo kot pašnik za ovce, vse do leta 1957 pa so jo domačini iz vasi pod njo kosili. Hrib prebivalcem pod njo pomeni velik ponos, med drugim tudi zaradi svetovno znane Avsenikove polke Na Golici.

Najprej se bomo odpeljali proti Ljubljani in pot nadaljevali proti Jesenicam. Od tam sledimo oznakam za Planino pod Golico. Pripeljemo se do parkirišča ob cesti,  kjer se začne naša pot.

Sledimo planinskim oznakam in markirani planinski poti. Pot se vzpenja skozi travnik in gozd. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje iz gozda na neporaščena pobočja, s katerih že pred seboj vidimo kočo.
Od koče vzpon nadaljujemo proti severu po sprva zložnih nato pa strmih travnatih pobočjih. Po dobrih 20 minutah vzpona strmina popusti in pot zavije levo. Sledi še približno 15 minut hoje po vse bolj razglednem vršnem grebenu Golice.

Nazaj se vračamo po isti poti, kjer nas bo na parkirišču čakal avtobus. 

Po pohodu se bomo odpeljali še do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, zato imejte s sabo kakšen evro več za vstopnino (4,50 €).

Dobimo se v soboto, 21. maja 2022, ob 7.00 uri pred šolo. V nahrbtniku imej malico in pijačo. Ne pozabi na primerna oblačila, pohodno obutev, rezervno majico, vetrovko, zaščito pred soncem in klopi ter Dnevnik mladega planinca.

Na koči bo možnost nakupa tople malice in napitka.

Cena avtobusa znaša 8 evrov (cena za avtobus je sicer 16 evrov, polovico cene za avtobus plača PD Šoštanj).

Vrnemo se okrog 18.00 (pred šolo).

Veseliva se skupnega druženja in vas vabiva, da se nama pridružite.

Mentorici planinskega krožka:                                                                                                              Jožica Dobnik, prof. in Mateja Drev Sem, prof.

……………………………………………………………………………………………………………………………

PRIJAVNICA ZA POHOD NA GOLICO

Moj otrok _____________________________ se bo udeležil pohoda na GOLICO, ki bo  v soboto, 21. 5. 2022.

S podpisom potrjujem, da sem seznanjen z načinom dela, ki je opisan spodaj.

 

PODPIS STARŠEV: ________________________ tel. št. _______________

 

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika in mentoric.

 

Prijavnico oddajte mentoricama planinskega krožka, Jožici Dobnik ali Mateji Drev Sem, najkasneje do petka, 20. 5. 2022

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Planinci. Zaznamek za trajno povezavo.