Tradicionalni slovenski zajtrk 2013

 V petek, 15. novembra 2013, bomo na naši šoli dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk smo povezali z uro slovenskega jezika, kjer smo prav na svetovni dan hrane poustvarjali in si izmišljevali novo pravljico. Naša ni Rdeča Kapica, ampak Zelena. Preberite jo!!

AVTOR: učenci 1. a

ZELENA  KAPICA

NEKOČ JE ŽIVELA ZELENA KAPICA. ZELO ZGODAJ ZJUTRAJ SE JE ODPRAVILA NA OBISK K PRIJATELJICI. V TORBICI JE NESLA KRUH, MASLO, MED, MLEKO IN JABOLKA. V GOZDU JE SREČALA HUDOBNEGA VOLKA. KER JE BIL TUDI ZELO NAGAJIV JE ZELENI KAPICI IZPULIL TORBO IN JO VRGEL NA VISOKO DREVO. VSE TO JE OPAZOVALA VEVERICA. SKOČILA JE K TORBICI IN JO VRNILA ZELENI KAPICI. NATO JE HUDOBNO POGLEDALA VOLKA IN GA NAGNALA V ŽIVALSKI VRT. ZELENA KAPICA SE JE VEVERICI ZAHVALILA TAKO, DA JI JE DALA KOS KRUHA NAMAZAN Z MASLOM IN MEDOM. ZELENA KAPICA SE JE ODPRAVILA DALJE. KO JE PRIŠLA DO HIŠE OB REKI JE POTRKALA NA VRATA. PRIJATELJICA JE VPRAŠALA: »KDO JE?« »ZELENA KAPICA«, JE ODGOVORILA ZELENA KAPICA. PRIJATELJICA POVABI ZELENO KAPICO V HIŠO. SKUPAJ STA PRIPRAVILI POGRINJEK IN POZAJTRKOVALI TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. UŽIVALI STA V ZDRAVI SLOVENSKI HRANI.

Osnovna šola Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj

Koroška c. 7

3325 Šoštanj 

O B V E S T I L O 

Spoštovani!

 

V Sloveniji 15. novembra obeležujemo »dan slovenske hrane«, v okviru katerega se po vrtcih in osnovnih šolah odvija tudi Tradicionalni slovenski zajtrk. Glavni cilj oziroma namen razglasitve tega dne je podpora lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena zagotavljanja prehranske varnosti, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

V petek, 15. novembra 2013, bomo na naši šoli dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka.

Učenci bodo prišli v učilnice že ob 7.35 in pojedli pripravljen zajtrk, nato pa bo pouk stekel naprej. Tudi pri malici in kosilu bomo ta dan uporabili hrano slovenskega  porekla.

Namen te akcije je tudi v družinah spodbuditi zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave ter o pomenu zajtrka nasploh.

 

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je za Tradicionalni slovenski zajtrk zagotovilo finančna sredstva v vrednosti 0,43 EUR (brez DDV) na učenca. Vrednost, ki bo presegla ta znesek, poravna šola.

Lep pozdrav,

mag. Majda Zaveršnik Puc, l.r.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.