12. tradicionalni slovenski zajtrk

Petek, 18. 11. 2022, 7.30

DAN SLOVENSKE HRANE IN 12. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

V petek, 18. 11. 2022, praznujemo dan slovenske hrane in tako bomo tudi na naši šoli izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga navadno obeležujemo tretji petek v mesecu novembru.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Pridružili se bomo tudi vseslovenski akciji  s pripravo Tradicionalnega slovenskega kosila. Tako bomo naslednji teden prilagodili tedensko ponudbo kosil in vključili več lokalnega sadja oziroma zelenjave.

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ozaveščati otroke o pomenu lokalno pridelane hrane, domače pridelane in predelane hrane, pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad in zdravega načina življenja.

Zajtrk bo sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Vsa živila so naročena iz lokalnega okolja.

Petošolce bodo na ta dan obiskali čebelarji. Predavali jim bodo o pomenu medu v zdravilstvu in prehrani. Spoznali bodo tudi nekaj izdelkov iz medu.

 Potek:

Učenci gredo ob 7.30 v matične razrede, dežurni učenci bodo šli po malico v kuhinjo. Zajtrk bodo nato kulturno pojedli, ob zvokih harmonikašev. Po zajtrku bodo učenci vse pospravili in nadaljevali s poukom po urniku.

Lidija Pocajt, prof. (vodja šolske prehrane)

Stran projekta

Filmi primerni za nižjo stopnjo:

Tradicionalni slovenski zajtrk – 1. del: čebela, lokalna, sezonska hrana 5′

Tradicionalni slovenski zajtrk – 2. del: raznoliki zajtrk za zdrav način življenja 6’46” 

Kranjska sivka – film za otroke z Ribičem Pepetom – 16’38”

S čebelo do medu – 33’20”   

Mleko in mlečni izdelki z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” – 4’2”

 

(Skupno 233 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.