ND 6. r. – Odpadek

Četrtek, 9. 9. 2021.

ND: ODPADEK NAJ NE BO SAMO ODPADEK

V četrtek, 9. 9. 2021 bo naravoslovni dan za šestošolce. Učenci pridejo v šolo ob običajnem času. Najprej malicajo. Ob 8.10 uri se z avtobusom odpeljejo v Velenje.

V primeru slabega vremena (dežja), se naravoslovni dan prestavi na kasnejši datum, učenci pa imajo ta dan pouk po urniku.

Program vsebuje naslednje vsebinske sklope:

  • Predavanje o ravnanju in gospodarjenju z odpadki: kaj so odpadki, vrste odpadkov, kratek zgodovinski pregled ravnanja z odpadki, odpadki v Šaleški dolini včeraj, danes, jutri, primerjava Šaleška dolina – Slovenija – države EU;
  • Ogled Centra ponovne uporabe, kjer zbirajo najrazličnejše uporabne predmete iz gospodinjstev;
  • Ogled Škalskega jezera, kjer jim predstavimo ugrezanje površja zaradi podzemnega izkopavanja premoga in ekološko problematiko jezer;
  • Obisk Zbirnega centra Velenje ob Škalskem jezeru, kjer se učenci seznanijo s sistemom zbiranja odpadkov v Šaleški dolini.

Projekt bodo vodili raziskovalci Eurofins ERIC-a Slovenija d.o.o., v njem pa sodelujeta tudi Center ponovne uporabe Velenje in PUP Saubermacher d.o.o. Terenski ogled bo zaključen najpozneje ob 12.30 uri, saj bo delo na terenu potekalo v več manjših skupinah.

Tema letošnjega projekta in naloge bo: »Plastična, lesena, kovinska ali kakšna drugačna žlica«. Od julija 2021 je v veljavi direktiva EU, ki prepoveduje uporabo nekaterih izdelkov iz plastike za enkratno uporabo (vatirane palčke iz plastike, plastični jedilni pribor, plastični krožniki, plastične slamice …). Naloga učencev bo, da iz nadomestnega materiala (les, kovina, glina …) nadomestijo te predmete in jih naredijo prav tako uporabne. V vsakem razredu bodo lahko učenci pripravili več izdelkov, a ne več kot 10. Pri ocenjevanju se upošteva umetniški vtis, uporabnost, inovativnost in oblika.

 

 Vodja ND: Anica Pudgar

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.