TD 9. r.: Moja Slovenija – Primorska

Petek, 20. 9. 2019, 6.00-21.00.

OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj

Koroška cesta 7

3325 Šoštanj

 

OBVESTILO

 

Spoštovani starši devetošolcev!

 

V petek, 20. septembra 2019, se bomo učenci devetega razreda s spremljevalci odpravili na poučno ekskurzijo na Primorsko. Odhod izpred šole bo ob 6.00.

 

Naša prva postaja bo Postojna, kjer si bomo ogledali znamenito Postojnsko jamo, podzemni raj med kapniki. S svojimi 24 km rovov, galerij in veličastnih dvoran sodi med najbolj raznolike jamske sisteme na svetu. Ob obisku bomo videli najlepši stalagmit v Postojnski jami, na lastne oči pa se bomo prepričali tudi o obstoju zmajevega mladiča – človeške ribice. Jama velja danes za najbolj obiskano evropsko jamo in hkrati najbolj obiskano turistično znamenitost v Sloveniji. V uro in pol trajajočem ogledu si bomo ogledali 5 km turistično opremljenih rovov; od tega 3,7 km z vlakcem.

 

Učencem priporočamo topla oblačila, saj se temperatura v jami giblje od 8 do 10° C.

Druga postaja našega popotovanja leži le nekaj kilometrov od Postojne. To je Predjamski grad, ki ponuja nepozabno doživetje v pravljičnem svetu vitezov. V 123 m visoki navpični steni je vklesan že več kot 800 let star neosvojljiv srednjeveški čudež, največji jamski grad na svetu. Za njim je preplet skrivnih rovov, od koder je na roparske pohode odhajal vitez Erazem Predjamski, ki je …  … vse ostalo bodo učenci slišali na mestu samem.

Okoli 13. ure bomo svojo pot nadaljevali do slovenske obale, in sicer v Piran, kjer bomo obiskali Muzej podvodnih dejavnosti. Seznanili se bomo s potapljanjem v skafandrih, slišali nekaj o potapljaških nesrečah, se seznanili s športnim potapljanjem, potapljanjem v vojnih mornaricah, reševanjem iz potopljenih podmornic, delovanjem podmornic  itd. Videli bomo diverzantsko potapljaško opremo, podvodno orožje, modele podmornic, uniforme podmorničarjev  …

V Piranu smo rezervirali tudi nekaj časa za ogled starega mestnega jedra z znamenitim  Tartinijevim trgom, pot pa nas bo zanesla tudi na vzpetino s cerkvijo sv. Jurija, od koder se bomo sprehodili še po obali Piranskega polotoka.

In potem bo že čas, da poskrbimo tudi za svoje želodčke na terasah obalnih restavracij.

 

Čeprav bi se marsikateremu učencu ali učenki zdelo odlično, če bi lahko svoje telo namočil v morju, je bil dogovor učiteljev aktiva 9. razredov, da to početje ni dovoljeno. Torej: KOPANJA/NAMAKANJA V MORJU NI, kajti spremljevalci za to dejavnost ne moremo sprejeti odgovornosti.

Da bi učencem kljub tej prepovedi naredili lep dan, smo se odločili, da bodo, čeprav gre za dejavnost v okviru rednega programa, dovolili uporabo telefonov, razen tam, kjer je to izrecno prepovedano.

 

Predvidevamo prihod v Šoštanj okoli 21.00, v kolikor pa bi prišlo do sprememb, vam jih bodo učenci sporočili po telefonih.

Želimo, da otroka ta dan pravočasno pripeljete v šolo (malo pred šesto zjutraj) in ga zvečer tudi pridete iskat ter tako poskrbite za njegovo varno vrnitev domov.

 

Cena poučne ekskurzije na učenca je 32,17 € (vključen prevoz: 12 €, vstopnine po programu: Postojnska jama s Predjamskim gradom 17,67 €, Muzej podvodnih dejavnosti 2,5 €). Vsak učenec bo izkoristil 4 €, ki jih šolsko ministrstvo prispeva za podobne dejavnosti, zato je skupni znesek, ki ga boste starši poravnali s položnico za mesec september, 28,17 €.

 

Ker na ta dan učenci v šoli nimajo malice, naj ima otrok s seboj kakšen sendvič, sok, sadje ipd., nikakor pa ne energijskih pijač. In kakšen evro za priboljške.

 

Starši, prosimo Vas, da se s svojim otrokom tudi Vi pogovorite o obnašanju na dnevu dejavnosti, ki predstavlja le drugačno, bolj zanimivo obliko pouka.

 

Prijazen pozdrav

 

Razredničarke učencev 9. razreda

Sonja Bric, prof., 9. a

Anica Pudgar, predm. učit., 9. b

Irena Rotovnik Aplinc, univ. dipl. org., 9. c

 

 

Šoštanj, 12. september 2019

(Skupno 267 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.