TD 1. do 8. razred – Dan prometne varnosti

Torek, 20. 6. 2017. 

  1. RAZRED (77 učencev ):

IZVEDBA PROGRAMA KOLESARČKI

Program KOLESARČKI je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela.

V kratkem teoretičnem delu se mentor skupaj z otroci sprehodi po prometnem poligonu. Otrokom predstavimo dogajanje na cestišču in ob njem na osnovi igre, preko katere se otroci največ naučijo. V teoretičnem delu se otrokom predstavi prometno signalizacijo in pravilno prečkanje cestišča ( 10 min ).

Praktični del se odvija na poligonu, ki predstavlja resnične razmere v cestnem prometu in ima postavljenih več križišč, prehod za pešce, semafor in prometni znaki. Po njem se otroci popeljejo s štirikolesniki na nožni pogon. Otrokom naj bi ta poligon pričaral prave, resnične razmere v cestnem prometu.

Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.

Vsak razred je na poligonu 70 minut, preostali čas organizirajo dejavnosti učiteljice.

 

  1. RAZRED (88 učencev)

Z razredničarko in v spremstvu policista opravijo učenci kratek obhod po varnih poteh v Šoštanju. Pot jih bo peljala čez železniški prehod,  mimo mostu, Kajuhovega doma in avtobusne postaje…

Policist jih bo opozoril na upoštevanje prometnih pravil.  Posebej jih opozori na prepovedano hojo ob železniški progi, na pravilno prečkanje ceste po prehodu za pešce in uporabo z metuljčki označenih varnih poti po mestu.

Nato pa učenci v šoli na temo prometne varnosti še ustvarjajo…

 

  1. RAZRED: (96 učencev + 7 spremljevalcev)

Učenci se bodo z avtobusom odpeljali v Velenje na ogled policijske postaje. V primeru lepega vremena, pa bodo obiskali tudi otroško igrišče.

Cena za prevoz na učenca je 1,50 €.

 

  1. RAZRED : ( 80 učencev)

VOŽNJA Z VOZILI  JUMICAR

Namen programa Jumicar:

Učenci spoznajo:

  • kako pešca vidi voznik na cesti
  • kako voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno reagirati, če se otrok nepredvideno in nepravilno vključi v promet.
  • kako pomemben je varnostni pas …

Dejavnosti:

  • šolska ura: Navodila za vožnjo z vozili Jumicar v mali telovadnici.
  • Vožnja z avtomobilčki JUMICAR na igrišču pred šolo (vsak oddelek 65 minut).
  • Podelitev kolesarskih izpitov.

 

  1. razred: 88 učencev

Učenci si bodo v tem dnevu ogledali:

  1. Policijsko postajo vodnikov službenih psov Celje, Lokrovec 1, 3000 Celje
  2. Obisk Centra varne vožnje Vransko – tam se bodo z avtobusom pod vodstvom tamkajšnjega inštruktorja zapeljali po poligonu, on pa bo vožnjo komentiral. Nato si bodo ogledali še nekatere dejavnosti, ki jih ponujajo in jih preizkusili. Ogled bo trajal 1 uro.

Cena: vse dejavnosti so brezplačne, denar boste prinesli le za prevoz z avtobusom: 4,50 €.

Učenci pridejo v šolo ob običajni uri. Zberejo se v avli šole. Pred odhodom vzamejo šolsko malico in jo nesejo s seboj.

 

  1. razred: 77 učencev

Kolesarsko tekmovanje KAJ VEŠ O PROMETU in izlet po kolesarski poti do Velenja

Učenci se pripeljejo ta dan v šolo s kolesi. Dejavnosti se pričnejo kot običajno ob 7.45 uri.

Razdeljeni so po razredih.

  • Rešujejo test znanja o prometu v računalniški učilnici
  • Vozijo spretnostni poligon na šolskem igrišču
  • V spremstvu učiteljev kolesarjev se peljejo po kolesarski poti od Šoštanja mimo Bele dvorane in okrog Škalskega jezera ter nazaj. V kampu pri Velenjskem jezeru naredijo krajši postanek.

Učenci morajo imeti kolesarsko čelado. S seboj naj imajo tudi kolesarski izpit. Če pa ga še kdo nima in uspešno opravi testiranje znanja ter ne dela večjih prekrškov pri vožnji, pa lahko opravi hkrati še izpit za kolo.

Ob 11.50 uri bo razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev diplom v avli šole. Najuspešnejši kolesar z najmanj kazenskimi točkami iz vseh opravljenih dejavnosti skupaj pa se bo v naslednjem šolskem letu udeležil državnega kolesarskega tekmovanja.

 

  1. razred: 78 učencev

Osmošolci pa se bodo razdelili v 4 ali 5 skupin, katere bodo vodili mentorji Javne agencije RS za varnost v prometu.

Prometna delavnica je namenjena višjim razredom osnovne šole in dijakom. Oblikovana je kot prepletanje aktivnosti in aktivne diskusije. Sestavljena je iz različnih socialnih iger in metod skupinskega dela (igre vlog, diskusije itd.), ki spodbujajo mlade k razmisleku in razumevanju pomena prometne varnosti.

Delavnica obsega vsebine s področja prometne varnosti in prometne vzgoje: udeležba v prometu v različnih vlogah (pešec, kolesar, potnik, voznik motorja oz. osebnega avtomobila), uporaba in odnos do različnih zaščitnih sredstev, uživanje alkohola in drugih drog ter vožnja pod vplivom teh substanc, kaj nam predstavlja varnost itd.

Organiziran bo tudi praktičen prikaz nekaterih prometno-varnostnih vsebin na posebej prirejenih pripravah na šolskem parkirišču: uporaba varnostnega pasu (Zaletavček), merjenje reakcijskih časov (Stopko), prikaz naletne teže s prilagojenimi tehtnicami.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.